Jdi na obsah Jdi na menu
 


Organizéry a kinestetický styl

V předcházejícím příspěvku o organizérech jsem psala, že člověk se lépe učí právě tím, že si propojuje jednotlivé informace do nákresů. Organizérů můžete najít na anglických stránkách spoustu, na českých minimálně.

Existují však organizéry, které mají co do činění se strukturou textu a jistými základními vztahy mezi informacemi. Po prohlédnutí několika odborných knih jsem vybrala tyto vztahy: popis (myšlenková mapa), srovnání (Vennův diagram), sekvence (pro časový sled informací), příčina a následek, problém a řešení, argumentace (pro a proti). Doug Buehl přidává ještě formu definice.

Článek L. Whitcroft najdete zde:

www.ctenarska-gramotnost.cz/ctenarska-gramotnost/cg-strategie/graficky-organizator

Už tak vizuálně podané učivo můžeme podat ještě názorněji pomocí skládaček. Tímto tématem se v anglicky psané literatuře zabývá např. Dinah Zike. Pokud tedy do vyhledávače zadáte foldables a její jméno, najdete spoustu návodů, jak na to. Např.

teacherweb.com/FL/BelleviewMiddleSchool/MrsVNormand/foldables.pdf

Na blogu Jitky Rambouskové se můžete podívat na skládačky použité v dějepisu:

cojsemvyzkousela.posterous.com/papirove-uceni-uz-potreti

Následující obrázky vypovídají o možnosti zařazení výuky organizérů do výkladů o zápiscích a odborném textu. Děti byly rozděleny do skupin pomocí klíčových slov z jednotlivých témat. Následně zpracovávaly text, zaměřovaly se na vztahy mezi informacemi a vytvářely stránku interaktivní encyklopedie. Mnohem lepší je ale použití skládaček a nákresů samotných během normální výuky, aby si děti snadněji zvykly. Naposledy jsme tedy jednu ze skládaček použili pro mluvnické kategorie sloves.

Moje verze tématu kytovci:

Fotky v albech Picasa: picasaweb.google.com/102740162903132747889/SkladaciOrganizery

kytovci.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

kytovci-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Verze dětí:

transplantace.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

venezuela.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

zuby.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

zide.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Anna Chocholová - Zpráva pro Lidku

Ahoj Lidko, moc zajímavé, škoda, že jsme na to nenašly čas na LŠ (např. ten volný večer). Jen mě mrzí, že nezvládám anglické texty, ale to až v příštím životě. Organizéry určitě budou vyhovovat určitým typům dětí. Moc ráda bych to zkusila.