Jdi na obsah Jdi na menu
 


Book Speed Dating

Prohlížení knih

article preview

Když jsem na Twitteru narazila na rychloseznamování s knihami, měla jsem radost, že výběr knih na začátku dílen čtení letos připravím jinak, než jsem zvyklá. Čtenářskoou průkazku mají sice děti rády a chtějí ji opakovat každý rok, ale znáte to. Opakovaná činnost člověka už tolik nebaví. 

speeddating2

Zaujalo mě, že z názvu je patrná rychlost, s jakou se děti s knihami seznámí. Po pročtení článků a dostupných pracovních listů jsem zjistila, že se naopak čas prodlouží. Upravila jsem si tedy jak pracovní list, tak i aktivitu podle svých představ a zkusila ji rovnou dvěma způsoby. Úplnou novinkou bylo přidání řádku ke komentářům na Databázi knih. Jak se ukázalo, právě tato položka aktivitu ještě prodloužila, nicméně pro většinu dětí byla inspirativní.

Kniha: _____________________________________

První dojmy (název a obal) 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Small Talk (přebal knihy a upoutávka na obalu) 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Delší rozhovor (první stránky a obrázky) 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Komentáře na Databázi knih 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Zájem o další rande?   ano   ne

Proč? _____________________

Ve třídě jsem připravila hnízda a na stůl umístila velký nápis, o jaký žánr se jedná (fantasy, romantika...). Podle článku jsem na prohlédnutí knihy a jejich obodování stanovila čas pěti minut. Následně se mohli přesunout k jinému hnízdu, nikdy ale nesměli zůstat u stejného. U druhé skupiny jsem naopak ponechala čas na nich, mohli se tedy přesouvat kdykoli. 

speeddating1

Jak dopadla reflexe? 

Děti aktivita bavila. Oceňovali svobodu při prohlížení, někteří i možnost prohlédnout si komentáře na Databázi. Naopak kritizovali malý počet nachystaných knih. Při omezení času na pět minut bylo zřejmé, že zápisy jsou důkladnější, přesto pokud chceme zároveň trénovat vyjadřování ke knihám, jistě je vhodnější čtenářská průkazka. Kdybych měla možnost připravovat podobnou aktivitu za rok, pokusila bych se domluvit třídu blíž knihovně, abych mohla přinést více knih. Je také třeba počítat s přípravou a úklidem třídy. I tím se potřebný čas navýší.

speeddating3

Pracovní list si samozřejmě každý učitel může upravit vzhledem ke svému záměru. Bude vaším cílem učit se prohlížet knihy? Nebo vybírat knihu pro dílnu? Seznámit se s Databází knih? Nebo se učit knihy hodnotit? Podle stáří dětí také můžeme připojit smajlíky nebo různé jiné ikony pro různé významy (láska na první pohled/budeme kamarádi/nikdy víc). Složitější pojetí podle přirovnání ke skutečné schůzce bude možná použitelnější pro starší žáky (první dojem/chemie/osobnost).

Rychlé rande s knihou.docx

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář