Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak ke slovíčkům připravit hru Dobble

Jak to jen vypočítat?

article preview

V minulém školním roce se stala jednou z nejoblíbenějších aktivit hra Dobble. Moje bývalá třída ji hrála ráda dokonce i anglicky (Slovíčka na procvičení na Quizletu: https://quizlet.com/_rzb1i, ale najdete i sety od jiných učitelů.). O co ve hře jde? Jedná se o kulaté karty s obrázky. Úkolem každého hráče je co nejrychleji uhodnout, které obrázky mají karty společné. Celkem logicky některým žákům začalo vrtat hlavou, jak je možné, že na každé kartičce je právě jen jeden shodný obrázek. A tak jsem začala po odpovědi pátrat a uvažovat, jak princip hry použít ve vyučování. 

 

Dobble

 Zjistila jsem, že se jedná o docela těžký matematický oříšek (alespoň pro mě): jak zkombinovat 55 karet, 50 symbolů – 8 obrázků na každé kartě? Nakonec mi  nejvíc pomohl článek ve francouzštině, tedy především obrázek s jednoduchými  symboly naznačující, jak správně poskládat obrázky. Bohužel jen se sedmi  obrázky.

 

Aby skládání hry bylo jednodušší, přiřadila jsem každému symbolu z nákresu trojúhelníku jedno písmeno a jeden obrázek. Vzor pro Dobble se třemi obrázky na každé kartě pak vypadá takto:

FAG Dobble 2

FED

FBC

BDG

GEC

DCA

AEB

 

Vzor pro přiřazení písmen k obrázku:

   A surgeon cimg1420.jpg

   B nurse

   C gardener

   D lawyer

   E soldier

   F butcher

   G musician

 

Pak už jen zbývá vyhledat obrázky (Třeba zde: http://www.clker.com/) a zkopírovat do kartiček, které doporučuji zalaminovat, protože barva se docela rychle stírá.

Ve třídě, pokud děti hru neznají, aktivitu vysvětlíme a jednou zahrajeme na ukázku. Děti mají vždy k dispozici slovíčka, takže je v průběhu hry vyhledávají a tím se je i učí. Občas se stane, že některé dítě hru nestíhá, protože jeho soused je rychlejší. Proto je nutné pohlídat, aby vedle sebe seděly děti přibližně na stejné úrovni. Tato úroveň se ale nemusí týkat známky, ale – což je zajímavé pro učitele - schopnosti rychle si zapamatovat nové slovo.

Celkově musím říct, že se jedná o Hru je určitě možné využít i v jiných předmětech, např. s listy stromů, historickými slohy… Pokud máte další nápad, budu ráda, když se o něj podělíte v komentářích.

 

Zdroje:

http://math.stackexchange.com/questions/464932/dobble-card-game-mathematical-background (Diskuse)

http://images.math.cnrs.fr/Dobble-et-la-geometrie-finie.html (vysvětlení principu a pomocné obrázky kombinací);

 

Hra ke stažení: Jobs

 

Díky Jitce Rambouskové můžu přidat odkaz na stránky: http://radiganengineering.com/2013/01/spot-it-howd-they-do-that/, kde si můžete stáhnout pdf soubory s přehledem dalších vzorců. Dole na stránce je také soubor v excelu, kam můžete zadávat slova, čímž se automaticky generují kartičky. Pokud budete chtít generovat kartičky s obrázky, musíte převést obsah souboru do Google tabulek.

 

Nové odkazy:

Článek na blogu Jitky Rambouskové http://www.cojsemvyzkousela.cz/?p=1505 o práci s obrázky v tabulkách Google.

Využití hry v první třídě: https://drive.google.com/a/zsnyrany.cz/file/d/0B08ES1EFN9aHamtLUk1ETTNxTTQ/view?pli=1

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Eva - Dobble pro 13 obrázků

https://mikeastbury.wordpress.com/2015/03/04/dobble-adapting-games/

Tady jsem našla podrobný návod, jak vytvořit a také hrát Dobble, tentokrát sadu s 13 slovíčky, po 4 na jedné kartě, snad nevadí, že je to celé anglicky...návod je ale srozumitelný všem, tam jsou čísla.

Zdravím a přeji mnoho dalších zajímavých nápadů
Eva P

Lidka - Re: Dobble pro 13 obrázků

Tak to je skvělý odkaz, šablonu v Powerpointu určitě vyzkouším. I ten nápad říkat celé věty. Děkuji!

Jitka - Tabulka

V matematice mne napadlo udělat karty s geometrickými obrazci či tělesy na procvičování vzorců nebo s čísly na procvičování druhých mocnin/odmocnin.
Pokud máte GoogleDocs, tak připravenou tabulku si můžete stáhnout hned - http://tinyurl.com/dobbler.

Kovaříková - Re: Tabulka

Děkuji za usnadnění práce.